Shopping Cart
Goudprijs: € 47,971.34 Zilverprijs: € 614.75
Hoge klantenwaardering via  Trustedshops
Telefonisch bereikbaar (ma - vr 09:00 - 17:00) - 010 79884 41
Verlenging lockdown duwt Nederlandse economie in recessie

Verlenging lockdown duwt Nederlandse economie in recessie

Verlenging lockdown

De lockdown is wederom verlengd. Dit zal als gevolg hebben dat de Nederlandse economie in een recessie terecht komt. Vele economen, waaronder macro-econoom Marcel Klok van ING, verwachten dat we weer het niveau van de eerste golf in het voorjaar van 2020 zullen bereiken. Toch zou er volgens Klok nog steeds een mogelijkheid tot herstel bestaan.

Krimpt het bruto binnenlands product, bbp, minstens twee kwartalen achter elkaar, dan spreken we van een recessie. In december van het vorige jaar is de lockdown ingegaan. Hierdoor is de Nederlandse economie waarschijnlijk al gekrompen, en het is voor niemand een verrassing dat de lockdown met een periode van minstens drie weken is verlengd. De verwachting is dan ook dat de economie verder zal gaan krimpen door deze verlenging.

Carlijn Prins, senior econoom bij de Rabobank geeft al aan dat er eerder nog een lichte groei in dit kwartaal werd verwacht. Nu wordt er geen groei meer verwacht, maar eerder een krimp. Dit komt mede doordat het vierde kwartaal van 2020 waarschijnlijk ook al een krimp ten opzichte van het kwartaal ervoor liet zien. Hoe groot die krimp zal zijn, kan Prins op dit moment niet voorspellen.

ING-collega Klok verwacht dat er een aannemelijke kans is dat de economie van het eerste kwartaal van 2021 hetzelfde niveau als het tweede kwartaal van 2020 zal bereiken. In het tweede kwartaal van 2020 kromp de economie met maar liefst 8,5%. Na die periode volgde een stevig herstel.

De lockdown die in december is ingegaan zorgt ervoor dat het herstel overgaat in een nieuwe krimp. Zo wordt er verwacht dat de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar geëindigd is op min 2 procent. Een scherpere daling wordt door de huidige lockdown verwacht. Hierdoor is de voorspelling dat er in het eerste kwartaal sprake zal zijn van een krimp van 10 procent.

Snel herstel door beperkt aantal faillissementen en ontslagen

Beide zijn desondanks toch positief gestemd dat er een snel herstel in zit wanneer de tweede golf voor een groot deel voorbij is en veel mensen worden gevaccineerd. In 2020 was het aantal faillissementen opvallend laag, het laagste zelfs in jaren. Ook, geheel tot verrassing van velen, is de werkloosheid in de laatste maanden van 2020 afgenomen.

Klok denkt nog altijd dat een spoedig herstel zal optreden na de versoepeling van de lockdownmaatregelen. De bestedingen door consumenten en bedrijven nemen dan weer toe. Wel zegt hij dat het herstel trager zal verlopen naarmate de lockdown langer zal duren. Faillissementen stijgen en meer mensen verliezen hun baan.

Ook Prins ziet redelijke kansen voor een snel herstel. Zo zegt Prins dat we in de zomer zagen dat de economie weer steeg en de krimp van het voorjaar weer verdween. Dat is ook dit jaar mogelijk. Er zijn ook veel bedrijven die overeind gebleven zijn en veel mensen hebben hun werk weten te behouden. Er zal dan ook een stabiele vraag naar goederen en diensten blijven. Een volledig herstel zal naar verwachting pas volgend jaar zichtbaar zijn. denkt dat een snel herstel mogelijk is.

De werkloosheid neemt toe

Prins verwacht toch een na-ijleffect dit jaar, ook wanneer de lockdown snel wordt opgeheven. Een deel van de bedrijven kan nu al niet meer het hoofd boven water houden en daar zou versoepeling dan ook te laat voor komen. Ook geeft Prins aan dat het bij de meeste bedrijven het tijd nodig heeft om de reorganisatieplannen door te voeren. Hierdoor krijgen we waarschijnlijk te maken met een vertraging in de cijfers van werkloosheid.
Het aantal werklozen zal naar verwachting stijgen waarbij ook mensen met een vast contract niet veilig zullen zijn. Dat staat echter een herstel niet in de weg.

Kopen met vertrouwen

Verzekerde verzending

Veilige verzending

Gratis verzending vanaf € 5000

Authentieke producten

100% authentieke producten

Zeer tevreden klanten

Lees de ervaringen van onze klanten