Shopping Cart
Goudprijs: € 49,430.80 Zilverprijs: € 671.28
Hoge klantenwaardering via  Trustedshops
Telefonisch bereikbaar (ma - vr 09:00 - 17:00) - 010 79884 41
Pensioenkortingen een grote stap dichterbij

Pensioenkortingen een grote stap dichterbij

ABP en PFZW, de twee grootste Nederlandse pensioenfondsen zien een reële kans op pensioenkortingen voor het komend jaar. Dit besluit zou enkele miljoenen werknemers en gepensioneerden treffen, het kabinet heeft de regels om dit besluit te kunnen bewerkstelligen inmiddels ook versoepeld.

Pensioenkortingen een grote stap dichterbij

De coronacrisis heeft begin dit jaar de financiële positie van deze fondsen een flinke klap toegebracht, het herstel hiervan verloopt tot op heden nog te traag. Ambtenaren- en onderwijsfonds ABP en zorg- en welzijnfonds PFZW hebben beiden momenteel een tekort vermogen van bijna 12 procent om alle pensioen uitkeringen te kunnen garanderen, dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde kwartaalcijfers.

Acht miljoen pensioenen van werknemers en gepensioneerden zijn ondergebracht bij de vier grootste pensioenfondsen van Nederland.

Cruciale laatste maanden

Vanwege de aanhoudende dalende rente houdt Peter Borgdorff PFZW-directeur serieus rekening met kortingen bij het zorgfonds, zo laat hij weten. De pensioenpremie zal hiervoor waarschijnlijk omhoog moeten. Wat er nog in dit laatste kwartaal van het jaar op de financiële markt gaat gebeuren zal erg spannend en beslissend zijn zegt Borgdorff. “Niet alleen vanwege de golf van de coronavirus maar ook om de aanstaande presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.”

Enkel een rentestijging en/of goede beleggingsresultaten kunnen de pensioenkortingen nu nog hinderen bij de pensioenfondsen. Dat wordt erg spannend, zegt PFZW-directeur Peter Borgdorff.

ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool laat in het kwartaalbericht van het ambtenarenfonds weten dat zoals het er nu naar uitziet de kans op pensioenkortingen voor komend jaar reëel is. “Zoals het er nu voor staat zou dat voor een gemiddeld ABP-pensioen van 700 euro netto een pensioenkorting van ongeveer 15 euro netto per maand zijn.” Op basis van de huidige situatie zou dat betekenen dat ABP alle pensioenen met ongeveer 2 procent moet verlagen. Zonder de versoepelde regels zou het fonds 12 procent moeten korten op de pensioenen, wat neerkomt op 84 euro.

Pensioenkortingen een grote stap dichterbij

PMT en PME de grote metaalfondsen staan er ondertussen iets beter voor. Hun dekkingsgraden zijn gestegen tot ruim 92 en bijna 94 procent. PME-bestuurder Eric Uijen waarschuwt dat er “toch een kans blijft bestaan dat dit voor het eind van het jaar onder de 90 procent zakt en dat we de pensioenen volgend jaar moeten verlagen”. “We houden rekening met instabiele financiële markten.”

Van de grote fondsen staat eigenlijk alleen bpfBOUW er redelijk voor met een score van ruim 107 procent.

Minimale dekkingsgraad

Pensioenfondsen mogen op Oudejaarsdag een maximum tekort van 10 procent in kas hebben, dit maakte het kabinet afgelopen zomer bekend. Dit betekend dat de dekkingsgraad minimaal 90 procent moet zijn.

Wanneer dit percentage niet behaald kan worden dienen de pensioenfondsen alle uitkeringen van gepensioneerden en toekomstige pensioen uitkeringen van werknemers te verlagen. Dus ook de metaalfondsen PMT en PME de derde en vierde fonds van Nederland bevinden zich momenteel nog in de gevarenzone. Zij zitten op dit moment net boven de alles bepalende grens van 90 procent.

Mochten de pensioenkortingen tot stand komen dan zal dit door de versoepelde regels van het kabinet in ieder geval een stuk lager zijn. Een dekkingsgraad van 100 procent is tenslotte niet vereist zolang de pensioenfondsen minimaal 90 procent dekking kunnen garanderen.

De pensioenfondsen laten uiterlijk in januari weten of er pensioenkortingen binnen hun fonds zullen plaatsvinden, dit zal gebeuren bij het bekend maken van de jaar verslagen.

Kopen met vertrouwen

Verzekerde verzending

Veilige verzending

Gratis verzending vanaf € 5000

Authentieke producten

100% authentieke producten

Zeer tevreden klanten

Lees de ervaringen van onze klanten