Hoe kan goud u bescherming bieden tegen de negatieve spaarrente?
Na de ING bank heeft ook de Rabobank onlangs aangekondigd een negatieve spaarrente van 0.5% te zullen hanteren. Dit zal vanaf 2021 gebeuren en zal gelden voor alle particulieren met een vermogen vanaf €250.000, op betaal-, spaar- en beleggingsrekeningen
Sparen levert vandaag de dag niets meer op, sterker nog het kost de bank zelfs geld. In verband met klantbehoud willen banken voorkomen dat dit volledig aan de klant wordt doorberekend. Het zal de vermogende klanten het minste pijn doen negatieve spaarrente te betalen, en daarom wordt daar de eerste stap gezet. Mocht de marktrente op korte termijn niet stijgen dan zal het een kwestie van tijd zijn voordat de minder vermogende klanten ook een negatieve spaarrente zullen betalen. Minder vermogende klanten hiermee ontzien betaalt de bank immers uit eigen zak en ook zij houden dat niet oneindig lang vol.
Toch willen vele nog steeds het liefst hun spaargeld bij de bank onderbrengen en niet in de spreekwoordelijke oude sok bewaren. Die veiligheid die de bank biedt, komt echter wel met een prijskaartje. Naast de negatieve spaarrente zorgt de inflatie immers ook voor een waardedaling van het gespaarde vermogen.
De historie van de dalende spaarrente
Een ruime 10 jaar geleden, in 2008 en 2009 zaten we midden in de economische crisis. Deze crisis heeft een grote impact gehad op de rentestand zoals we deze nu kennen. Een sterke daling van de spaarrente van 3 naar 2 procent in 2008 tot 2010 was een feit. De berichten leken in 2010 positief toen de rente weer wat leek te stijgen. Dit had alles te maken met het feit dat in Europa strengere kapitaaleisen werden gesteld. Banken wilden meer geld in kas krijgen en ‘lokten’ klanten met hun spaargeld door een hogere spaarrente te bieden. Vanaf ongeveer 2012 leek er een einde aan deze verbetering te komen.
De laatste jaren lijkt de spaarrente bijna in een vrije val terecht te zijn gekomen. Aan die vrije val lijkt voorlopig ook nog geen einde te komen. Momenteel staat de gemiddelde spaarrente voor een bedrag tot €100.000 op minder dan 0,03 procent.
Goud de basis voor een nieuw financieel systeem
Geld is nog altijd, net als vroeger, een prima ruilmiddel. Het is echter geen middel wat als stabiele waarde opslag dient. Dit betekent dat geld sparen gelijk staat aan waardeverlies. Ons geldsysteem lijkt door de negatieve spaarrente, financiële repressie en opkoopprogramma’s volledig te gaan instorten. Het is momenteel dan ook bijzonder onverstandig om veel geld te gaan oppotten.
Natuurlijk willen overheden en (centrale) banken de mensen doen geloven dat geld net zo veilig is als goud. In feite is geld ook veilig, maar niet veilig voor waardeverlies. Alleen op heel korte termijn kan die prijsstabiliteit worden gegarandeerd, maar zeker niet voor de langere termijn. Het bestuur bij de centrale banken weten dit als geen ander en kiezen daarom voor het uitbreiden van de goud voorraad, onder andere door het terughalen van voorraden goud uit het buitenland.
Goud is stabiel in waarde en heeft duizenden jaren lang gefungeerd als betaalmiddel, daarom is het de perfecte basis voor het bouwen van een nieuw financieel systeem.