Shopping Cart
Goudprijs: € 47,971.34 Zilverprijs: € 614.75
Hoge klantenwaardering via  Trustedshops
Telefonisch bereikbaar (ma - vr 09:00 - 17:00) - 010 79884 41
Edelmetalen; welke functie hebben ze?

6 Edelmetalen; welke waardevolle functie hebben ze?

Metalen die niet, of nauwelijks, beïnvloed worden door oxidatie, noemen we edelmetalen. Hierdoor zijn deze edelmetalen in het bezit van een zogenaamde vaste kwalitatieve massa. Dat heeft als gevolg dat edelmetalen heel waardevast zijn. Het is niet voor niets dat edelmetalen en handel een rijke geschiedenis samen hebben, vooral in de vorm van een ruilmiddel. Naast het slaan van muntstukken van goud en zilver, wordt de onderliggende waarde van geld ook in edelmetaal uitgedrukt. Tot het jaar 1900 werd er een internationale gouden standaard vastgelegd. Deze zogeheten gouden standaard kan het best worden omschreven als een systeem waarbij de waarde van geld wordt bepaald door een specifiek gewicht in goud.

De invloed van edelmetaal op de economie is groot. Edelmetalen kunnen in waarde stijgen en dalen, wat betekent dat de ontwikkelingen van de economie invloed hebben op de prijs. Het mag duidelijk zijn dat ook hier vraag en aanbod bepalend zijn voor de prijs. Een hogere vraag zal weer leiden tot een prijsstijging van edelmetaal. Wordt het aanbod groter, dan zal de prijs weer dalen. Kwalitatief gezien, verandert er niets aan de waarde, maar de prijs fluctueert.

Edelmetalen; welke functie hebben ze?

Verschillende edelmetalen

We kennen verschillende soorten edelmetalen. Goud, zilver, platina en palladium zijn bekende voorbeelden. Deze edelmetalen veranderen niet door oxidatie. Zilver is hier overigens wel gevoeliger voor: er kan zich wat zwarte aanslag vormen die door poetsen met zilverpoets te verwijderen is. Er zijn nog een aantal edelmetalen die wat minder bekend zijn, zoals rhodium, iridium en ruthenium. Ieder edelmetaal heeft zijn eigen unieke kenmerk en daarmee verschillende toepassingen in de industrie.

Industrieel gebruik edelmetalen

Edelmetalen hebben vele verschillende toepassingen naast het gebruik voor sieraden. Door de bijzondere kenmerken worden ze ook veel gebruikt in de Industrie. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

* Goud is erg gewild voor elektronische onderdelen, zoals bijvoorbeeld en hoogwaardige elektrische schakelaars en connectoren.

* Zilver wordt veel toegepast in elektrische en elektronische producten zoals circuits. Dit heeft te maken met de hoge elektrische geleiding van zilver.

* Platina is erg populair voor toepassingen in de petrochemische industrie. Denk hier ook aan toepassing bij de raffinage van ruwe olie.

* Palladium is vaak een katalysator voor gebruik in de organische chemie.

* Rhodium is een edelmetaal dat men binnen de chemische industrie graag als katalysator gebruikt. Ook in de medische wereld wordt het toegepast, bijvoorbeeld als anodemateriaal in röntgenapparaten.

* Iridium heeft als voordeel dat het bestand is tegen hele hoge temperaturen. Het wordt dan ook veel gebruikt voor onderdelen die blootstaan aan hoge temperaturen en smeltkroezen.

Gebruik van goud in sieraden

De kwaliteit van goud is zeer hoog. Deze waardevolle metaal blijft altijd in dezelfde staat. Hierdoor is het niet alleen een middel om mee te handelen, maar ook een metaal waar sieraden mee gemaakt kunnen worden. Goud is een dicht, zacht materiaal en het roest niet. De zuiverheid van goud wordt uitgedrukt in karaat, voornamelijk bij sieraden. Het puurste goud is 24 karaat.

Goud staat bekend als een zacht edelmetaal en daarom is legering van goud vrij gebruikelijk. Keerzijde hiervan is dat de zuiverheid minder wordt. Een legering is echter nodig om het sieraad sterker te maken. In Nederland kennen we verschillende zuiverheidsgraden van goud, zoals 14 karaat goud, met 58.5 procent goud, 18 karaat goud met 75 procent goud en 22 karaat goud met 91.6 procent goud.

Edelmetalen; welke functie hebben ze?

Edelmetalen zijn waardevol

De speciale toepassingen binnen de industrie en schaarste maken edelmetalen gewild, dit zorgt voor een stijgende prijs. Reden dat edelmetalen veel worden gebruikt is doordat de zogeheten niet-edelmetalen als zink en ijzer de bijzondere eigenschappen niet bezitten. Het toepassen van edelmetaal in een product zorgt ervoor dat de grondstofkosten stijgen wat producten waarin deze metalen worden verwerkt weer duurder maakt.

Kopen met vertrouwen

Verzekerde verzending

Veilige verzending

Gratis verzending vanaf € 5000

Authentieke producten

100% authentieke producten

Zeer tevreden klanten

Lees de ervaringen van onze klanten