Shopping Cart
Goudprijs: € 49,430.80 Zilverprijs: € 671.28
Hoge klantenwaardering via  Trustedshops
Telefonisch bereikbaar (ma - vr 09:00 - 17:00) - 010 79884 41
Weetjes over goud

4 interessante gouden weetjes

Hoe ontstaat goud?

Op aarde is goud één van de meest waardevolle edelmetalen en zeldzaamste natuurlijke mineralen.

Over het ontstaan van goud zijn de meningen van wetenschappers iets verdeeld. De meeste Wetenschappers zijn van mening dat het is ontstaan door de zogeheten Supernova. Dit is een fenomeen waarbij een chemische reactie binnenin een ster plaats vind en als gevolg resulteert in een explosie daarvan. Hierdoor zou goud zijn ontstaan en zijn vrijgekomen.

Volgens een recentelijker onderzoek zou goud niet zijn ontstaan bij een explosie van sterren maar bij een botsing van Neutronensterren, dit zijn sterren die zich bevinden in hun laatste levensjaren.

Een feit is wel dat al het goud dat momenteel op aarde bestaat voor de mensheid is ontstaan. In de geschiedenis van de mens heeft het ontstaan van ‘nieuw goud’ nooit plaats gevonden.

Hoe word goud gewonnen?

4 interessante gouden weetjes

Het meeste goud dat gewonnen word is afkomstig uit mijnen. Daarnaast zijn er elektronica recycle fabrieken die zich bezig houden met het verwijderen van goud uit elektronische apparaten.

Goud heeft als eigenschap stroom goed te geleiden en word daarom gebruikt in o.a. telefoons en computers.

Tenslotte komt het ook weleens voor dat goudklompjes gevonden worden in bepaalde rivieren.

Wat kost 1 kilo goud?

Op het moment van schrijven is de prijs van 1 kilogram ongeveer €48.660. Wanneer men spreekt over de goudprijs word hier vaak de ‘spotprijs’ mee bedoeld. Dit de prijs van goud op papier die verhandeld word op de beurs. De spotprijs word vrijwel altijd uitgedrukt in een ounce, dat is 31.1 gram. De prijs van fysiek goud zoals baren en munten ligt altijd iets hoger. De voornaamste reden hiervoor zijn de kosten die de productie van ruw goud tot baren en munten met zich mee brengt.

Wat is oud goud waard per gram?

Goud is goud, en goud verouderd niet. De waarde hiervan word bepaald door de vraag en aanbod. Wanneer u bijvoorbeeld gouden sieraden wilt verkopen, dan is het belangrijk om te weten hoeveel goud deze sieraden bevatten en wat de spotprijs is op dat moment. Puur goud is redelijk zacht en makkelijk te vervormen, en om die reden bevatten gouden sieraden vrijwel altijd ook een hoeveelheid van andere metalen zoals koper of platina.

Om de zuiverheid van een gouden sieraad aan te geven word de term ‘karaat’ gebruikt. De puurste vorm word uitgedrukt in 24 karaat en bevat 99.99%, denk hierbij aan de meeste goudbaren.

4 interessante gouden weetjes

22 karaat bevat 91.6%
20 karaat bevat 83.8%
18 karaat bevat 75%
14 karaat bevat 58.5%
9 karaat bevat 37.5%

De meest gangbare zuiverheid dat in Nederland gebruikt word voor het ontwerpen van gouden sieraden is 18 karaat en 14 karaat.

Kopen met vertrouwen

Verzekerde verzending

Veilige verzending

Gratis verzending vanaf € 5000

Authentieke producten

100% authentieke producten

Zeer tevreden klanten

Lees de ervaringen van onze klanten